opinie, forum, wycieczki, tanie noclegi

Linki sponsorowane

stare 06-11-2013, 19:30   #1
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2013
Postów: 6
Domyślnie Kulinaria w Wiecznie
Kulinarne rarytasy z regionu Wieczno

Na nowo powstałym portalu Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się przeczytać można nie tylko o zabytkach, historii czy współczesnych dziejach regionu Wieczno, ale także o charakterystycznej na tych terenach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że kulinaria są tu tradycyjne, głównie z produktów regionalnych a przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Autor skusił się na podanie przepisów najsłynniejszych i najbardziej smakowitych potraw, jakie można spotkać w tym rejonie.
Zupa z brukwi króluje na tradycyjnych stołach od wieków. Do przyrządzenia owego dania potrzeba 1 kg brukwi, 0,5 kg ziemniaków, włoszczyznę – marchewkę , pietruszkę oraz selera. Niezbędne będą też przyprawy takie jak sól i pieprz. Składniki nie są bardzo wyszukane, tak więc każdy w domowym zaciszu z pewnością przygotuje tą zupę wyśmienicie, tym bardziej, że i samo przygotowanie nie sprawia większego kłopotu. Dokładny opis przyrządzenia potrawy znajduje się na Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się
Kolejny jest Zagraj - Do przygotowania tej potrawy niezbędne będą ziemniaki około 0.5 kg, 5 litrów wody, 5 cebul, 25 dkg wędzonego boczku oraz zacierka (robiona powszechnie na bazie wody, jajka i mąki). Zagraj to danie, którego bazą są ziemniaki z dodatkiem żytniej zacierki, która pozwala zagęścić potrawę. Całość przepisu na tą kultową potrawę również dostępna jest na wyżej wspomnianym portalu.
Na Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się zamieszczono także przepis na Galopzupę, w której to głównymi składnikami jest kiełbasa i boczek. Będzie to więc danie bardzo sycące i kaloryczne, ale taka jest właśnie ta kuchnia – w dawnych czasach potrawy miały zaspokajać głód i dawać siłę do pracy przede wszystkim na roli. Gospodynie dbające o domowe ognisko wymyślały więc przepisy na dania, których głównymi składnikami były produkty pochodzące z gospodarstwa. I tak też jest do dziś. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są ciągle takie same. A oprócz tych wyszukanych dań jak gęsi, pieczone szynki czy żury region bogaty jest w te tradycyjne, łatwe i szybkie do przygotowania na co dzień.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się


Punkty gastronomiczne w regionie Wieczno

Na portalu Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się znajdują się opisy popularnych w regionie Wieczno miejsc, w których serwowane są regionalne posiłki tych rejonów. To szczególnie ciekawa lektura dla turystów, którzy wybierają się w tamte strony.
Opisany jest Bar pod Jemiołą, w którym prócz potraw z menu tradycyjnego dostępne są takie rarytasy jak chleb wypiekany na miejscu w piecu czy swojska kiełbasa, smalec, ale także zupy jak żurek na naturalnym zakwasie czy grochówka, a właścicielka dokłada wszelkich starań, by potrawy były najsmaczniejsze pod słońcem zgodne ze staropolskimi przepisami tych regionów kraju. Dla turystów to nie koniec atrakcji – oprócz typowo wiejskiej, sielskiej atmosfery na terenie obiektu właścicielka założyła mini zoo, które najwięcej radości sprawia najmłodszym gościom tego miejsca.
W Myśliwskiej natomiast zjeść można kotlet schabowy przyrządzany według specjalnego przepisu, pyszne krokiety z pieczarkami, czy żur na prawdziwym, wyrobionym zakwasie. Na przekąskę podają swojski smalec z chlebem wypiekanym w piecu i kiszonym ogórkiem. Znaleźć tutaj można również dania wegetariańskie i sycące śniadanie. Restauracja serwuje też mocne trunki – nalewki według tradycyjnych przepisów z pewnością spełnią wymagania najbardziej wybrednych gości.
Na Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się zamieszczony jest też artykuł opisujący Gospodę przy piecu, gdzie od kilku już lat zjeść można smaczny posiłek zapoznając się tym samym z tradycyjną kuchnią, bowiem są tutaj serwowane potrawy zawierające produkty regionalne Wieczno. Swojski żur z kiełbasą czy flaki wołowo-wieprzowe zaspokoją wymagania jeśli chodzi o pierwsze danie. Szef kuchni poleca wyśmienite pierogi – wyrabiane na miejscu, golonkę czy zrazy wołowe z sosem pieczeniowym, a na deser szarlotkę z lodami. Ale to tylko niektóre z pyszności jakie serwuje ta gospoda – w swoim menu ma także potrawy kuchni międzynarodowej oraz pizzę z pieca.
Portal Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się to miejsce, w którym publikowane są artykuły opisujące region Wieczno, w tym gminę Rogóźno. Zapoznać się na nim można z wiadomościami dotyczącymi na przykład warunków przyrody, jakie panują na tym terenie. Autor szczegółowo opisuje Rezerwat jaki tam się mieści, ale również nadleśnictwo, którego przeważająca część została ukształtowana w okresie plejstoceńskim około 7-10 tysięcy lat temu podczas zlodowacenia, czy szczególne okazy, na przykład dwie jaskinie: Klonowa oraz Pod Wierzbą – obie zlokalizowane są na zboczu Kępy Fortecznej.
Cały Rezerwat botanicy podzielili na trzy części: grąd typowy, zboczowy i szuwar manny mielec. Część typowa to największy obszar zajmujący przede wszystkim górne zbocza oraz te środkowe. Druga wyróżniania część to zboczowy gdzie najczęściej zobaczyć można klony, lipy, dęby. Obszar części trzeciej to w największym polu południowy teren rezerwatu. Tutaj spotkać można pokrzywy, trzciny, oczywiście manną mielec, czy turzycę błotnistą.
Wśród tekstów opisujących przyrodę w gminie Rogóźno na Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się są te, które poruszają tematykę jezior. Największym jeziorem jest Kuchnia, które liczy sobie powierzchnię 43, 45 ha w tej gminie ponieważ przechodzi jeszcze na gminę Łasin – razem jego powierzchnia wynosi 56,9 ha. Ten region obfituje w czyste wody, Kuchnia posiada wodę III gatunku, co daje niebywale dobre warunki do wędkowania, co zresztą jest tutaj bardzo popularne. Głębokość jeziora to maksymalnie 5,1 metra.
Na uwagę zasługuje też park w Białochowie, który umiejscowiony jest na tzw. półce z obniżeniem terenu. Tworzą go moreny denne z gliną, piaskiem i żwirem – to jeśli chodzi o podłoże. Drzewostan jest tutaj w ciągłym rozwoju ze względu na dobre warunki klimatyczne – średnie opady atmosferyczne oraz bliskość położenia od zbiorników wodnych sprawia, że mamy tu do czynienia z klimatem wilgotnym, a więc sprzyjającym.
Na Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki.
Zarejestruj się znajdują się szersze opisy tych zagadnień.




  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku




Witryna używa plików cookies.
Dowiedz się więcej.